diumenge, 15 d’abril del 2012

El Pou (fragment)

Va passar ara fa seixanta-cinc anys, a la tarda, a la mateixa casa on visc. La Teresa és la meva àvia i l'Annita la seva germana, el Jaume el meu padrí (l'avi), en Xavier el meu pare i la Rossita la seva cosina. El madrilenyo és un dels quatre maquis que havien viscut a la nostra masia, on feien un pou. La novel.la "El Pou" encara és inèdita. Publico aquest fragment en homenatge a tota aquella gent, a la seva causa i al seu silenci.


imatge d'un dels "rotlles" del Consell de Guerra Sumaríssim 35.836, conegut com dels "Vuitanta", on es llegeix el nom del meu padrí.

  15 d’abril de 1947
masia Cardellà, Valls

Els dos homes arriben a la masia Cardellà a primera hora de la tarda. La Teresa encara no ha tornat i l’Annita se’ls mira com vénen caminant pel passeig, entre baladres i lilàs florits. Abans que els pugui dir res, un dels homes, prim i moreno, vestit amb robra d’obrer, se li avança.
-Vengo de parte de Jaime para ver a Luís.
Ella reconeix la contrassenya, els fa entrar i els convida a seure.
-Ara l’aviso. Que voleu menjar re?
L’home que ha parlat fa que no amb el cap, però l’altre se la queda mirant. No sap si és que no l’ha entès o vol saber si de debò li daria alguna cosa. Fa cara de no gastar prou salut.
-Podé no heu dinat... us puc donar un plat de sopes...
-Gracias, avise a Luís, por favor.